Třídíte odpad?

17 srp, 2021 Městský mobiliář

Co můžu udělat pro planetu? Otázka, kterou si pokládá nejeden člověk. V současné době se totiž dbá na ekologii a za jeden z nejdůležitějších úkolů, jež leží na našich bedrech považujeme to, jít ruku v ruce s životním prostředím. I když si mnoho lidí říká, že jakožto jedinec nemůže udělat nic, není tomu tak. Co třeba takové třídění odpadu? I to je činnost, která planetě prospěje.

Aby vám šlo třídění odpadu od ruky, vyplatí se investovat do odpadkových košů různých barev. Zatímco do žlutého přijdou plasty, do modrého zase papír a do černého směsný odpad. Že stále ještě nejste dostatečně motivovaní tím, jestli s touto činností začít? Přinášíme vám seznam výhod, které ekologický přístup k životu přináší.

Ušetří se primární suroviny

Třídění odpadu není činnost, která by zabírala příliš mnoho času. Je to pouze o zvyku. Pokud si však zvyknete na to, že plasty se hází do jiného odpadkového koše než papír, rázem tím ušetříte primární suroviny. Odpad se totiž netřídí pro nic, za nic. Důvodem je to, že se dané vytříděné věci mohou dál recyklovat. Nemusí se tak těžit další vzácné suroviny a nemusí se tím pádem ani plýtvat přírodními zdroji. Uhlí, dřevo, ropa nebo různé rudy tak nějakou chvíli zůstanou ještě netknuté.

Sníží se značné množství produkované energie

Díky třídění odpadu odpadne nutnost vyrobit novou věc a spotřebovat přitom velké množství energie. Recyklací odpadu se tedy sníží množství produkovaného CO2. To potvrzují i statistiky, které říkají, že například využitím střepů lze snížit vznik CO2 při výrobě nového skla až o čtyřicet procent. A to rozhodně není zanedbatelná informace.

Šetří se tím peníze i příroda

Z logiky věci vyplývá, že tříděním odpadu se šetří příroda, která nás obklopuje. Ale věděli jste, že tímto krokem třídíte také peníze? Na směsný odpad se díky třídění rázem potřebuje menší popelnice.