Jak vybrat lavici na zahradu?

17 srp, 2021 Městský mobiliář

Přemýšlíte nad tím, že na svou zahradu přidáte nějaké pěkné, příjemné a pohodlné posezení? Člověk by řekl, že výběr takové zahradní lavičky bude procházka růžovým sadem, ale ukázalo se, že nabídka na trhu je opravdu pestrá a různorodá. Naštěstí vám rádi poradíme, jak vybrat lavici do zahrady, která bude sloužit nejen vám, ale také vaší návštěvě.

Lavice musí být pohodlná a vyrobená z kvalitních materiálů

Jelikož mluvíme o venkovním posezení, pravděpodobně netoužíte po tom, abyste si zanedlouho museli přesednout nebo se jít projít, protože to nepohodlí by se nedalo snášet. Tím hlavním kritériem při výběru lavice je tedy komfort, který musí poskytovat.

Vedle pohodlí je důležité, aby byla po vzhledové stránce pěkná. Přece jenom se jedná o doplněk zahrady, který by vaší zahradě neměl užírat na kráse. V souvislosti se vzhledovou stránkou věci však musíme zmínit také kvalitu daného materiálu. Lavice bude čelit prakticky denně výkyvům počasí a je důležité, aby se jednalo o skutečně pevný kus dřeva nebo případně o kov. Z hlediska pohodlí je vhodnější volbou dřevo, které je pro posezení teplejší.

O lavici se řádně starejte

Pokud jste si vybrali opravdu pohodlnou, hezkou a kvalitní lavici, nezanedbávejte péči o ni. Pamatujte, že díky správné péči dojde k prodloužení životnosti lavičky. Jestliže chcete její pomyslné stárnutí oddálit, je vhodné ji umístit na místo, kde neprší čili do nějakého přístřešku. Pokud ji chcete mít postavenou na otevřeném prostranství, pravidelně ji ošetřujte balzámem (hlavně v sezoně).

Kromě zmiňovaného balzámu lavice prochází takzvaným fortelným ošetřením. Jednou za čas se přestříkávají barvou nebo se jejich základ napustí bílým základem. Důvodem toho je to, že dřevo v průběhu let stárne a proměňuje se. Bohužel ztrácí i své původní zbarvení. Velký vliv na tomto jevu mají sluneční paprsky, které mají tendenci vysávat nejen ze dřeva jeho původní barevné tóny. Fortelné ošetření má těmto scénářům předcházet.