Zábradlí jako oblíbená součást městského mobiliáře

13 čec, 2021 Městský mobiliář

Při procházce městem můžete zábradlí zaregistrovat na každém rohu. Najde se na městských hřištích a prakticky všude, kde jsou schody. Jedná se o jeden z důležitých bezpečnostních prvků městského mobiliáře, na který se musí upnout pozornost, aby se předcházelo nemilým úrazům. Pokud jakožto starosta nebo primátor města zvažujete investici do zábradlí, pamatujte na bezpečnostní normy.

Zábradlí lze definovat jako konstrukci, jejímž hlavním úkolem je zajistit bezpečnost na místech, kde by mohlo dojít k úrazu či jinému ohrožení zdraví člověka. Jelikož na svých pomyslných bedrech nenese snadný úkol, není dobré tento prvek podceňovat. Naopak je klíčové, aby byly podmínky pro tento typ ochrany dodrženy.  

Kde je povinnost zřídit zábradlí? 

Předně je důležité vědět, kde je nutné zábradlí zřídit. Normy a zákonná stanoviska říkají, že zábradlí se musí instalovat na každý volný okraj pochůzné plochy, před nímž se nachází volný prostor přesahující rozměry v předem stanovených tabulkách, jež jsou k vidění na internetu. Pokud na daném místě je nutné zábradlí umístit, pamatujte na to, že je zapotřebí dodržet nejmenší povolenou výšku, což se opět řídí tabulkami.  

Zábradli

Jakou má mít zábradlí výplň? 

Věřte tomu nebo ne, zábradlí existuje v mnoha různých podobách. Jisté podmínky jsou stanoveny i na výplně zábradlí. Například v případě upřednostnění skleněných výplní zábradlí je důležité dodržet hloubku a rozměr skla. Ne všude se však skleněná výplň hodí. Na jistá místa se musí umístit zábradlí s tyčovou výplní nebo pouze zábradelní madla.  

Abyste neinvestovali do nevhodného zábradlí a neporušili tak zákonem stanovené bezpečnostní podmínky, před investicí do bezpečnostního prvku městského mobiliáře si zjistěte informace této problematiky se týkající.