Dětské hřiště má být hlavně bezpečným místem pro hraní

21 bře, 2021 Městský mobiliář

Není tajemstvím, že si každé dítě rádo hraje. I proto s ním rodiče dochází na dětská hřiště, kde může upustit uzdu své fantazii a kde se mohou takzvaně “vyřádit”. Rodiče se zpravidla uchýlí na nejbližší dřevěnou lavičku a z tohoto místa své nezbedné ratolesti pozorují. Sází na to, že hřiště, na které přišli, splňuje bezpečnostní zásady.

Pokud se ve městě či obci vybuduje dětské hřiště, musí samozřejmě splnit bezpečnostní zásady. Každé takové hřiště se musí po postavení pyšnit bezpečnostní certifikací. Také platí, že hřiště musí být dobře přístupné lékařům ze sanitky, kdyby došlo k vážnému úrazu. Co se týče samotných prvků dětského hřiště, chybět nesmí úzké příčky na prolézačkách, aby dítě nepropadlo, či úchyty na připevnění dítěte na houpačkách. Na to všechno samozřejmě myslíme.

Dětské hřiště musí být oplocené

Než na dětské hřiště dodáme jednotlivé herní prvky, musí město či obec zajistit vhodné místo pro tuto dětskou zábavu. Dětské hřiště musí být oplocené, aby se předešlo zaběhnutí dítěte nebo nešťastným scénářům, že dítě vběhne do nejbližší silnice.

Pozornost je třeba upnout i na povrch dětského hřiště, který by měl být z měkkých materiálů, aby se předešlo úrazům při pádu.

Co se týče zmiňovaných herních prvků, nesmí být rezavé ani ostré. Všechny musí být připevněny do země a pravidelně kontrolovány, ať už mluvíme o prolézačkách, houpačkách nebo jiných herních prvcích dětského hřiště.

Dětské hřiště by mělo ukrývat i zmiňované lavičky a odpadkové koše, aby se na hřišti udržovala čistota.

Co na dětském hřišti být nemá

Nevyhovující povrch, který je tvrdý a který může způsobit po pádu zlomeniny, modřiny nebo otřes mozku. Přesně to nemá, co dělat na dětském hřišti. Kromě toho by dětské hřiště nemělo být špinavým prostředím, ve kterém by dítěti hrozilo onemocnění nebo infekce.